web analytics

2006 nyarán barátaimmal töltöttünk egy hétvégét balatoni nyaralójukban és a parton vettünk egy 5db-os ÁSZ Cherry szivarnak nevezett dohányrudat. Alapvetően poénnak indult az egész, de engem megfogott az íze és az érzés, hogy valami “különleges” dolgot csinálok. A cigarettát nem szeretem. Középiskolában dohányoztam, majd később a katonaság alatt is, de az sosem vonzott, mert mindenki csinálja. Szóval azon a bizonyos hétvégén elhatároztam, hogy következő pancsolós hétvégre veszek pár darab “igazi” szivart. Pár héttel később adódott egy újabb alkalom, amikor is 3 darab kubaival a táskámban érkeztem meg haveromékhoz. Ízre, aromára, füstre is teljesen más volt, mint az ÁSZ. Mondhatom, hogy barátaimank és a Balatonnak köszönhetem, hogy beleszerettem a szivarozásba, ami valójában “művészet”, egy rituálé.

Az évek előrehaladtával folyamatosan próbálgattam a szivarokat  és eljutottam arra a szintre, amikor már otthon is szeretnék gyönyörködni bennük, pár különlegesebb darabot eltenni későbbre. Sajnos a szivarok kényesebbek, mint a cigaretták és nem lehet simán a fiókban tárolni őket, mert kiszáradnak, szétporladnak és elvesztik aromájukat. Egy kiszáradt szivarnak csak a csípős, maró ízére fogunk emlékzni és hatalmas csalódásnak, pénzkidobásnak éljük meg az egész szertartást. A szivarok szempontjából a 70% körüli relatív páratartalom az ideális, ezért is van szükség egy úgynevezett humidorra, ami lényegében egy fadoboz, de mégis sokkal több annál… Spanyol cédrusból készül és a benne elhelyezett párologtatókkal “igyekszik” tartani ezt a bizonyos 70% körüli páratartalmat.

Amikor elkezdtem a humidorokat nézegetni meglepődtem, hogy mekkora választék van. Tudtam, hogy leginkább a “Corona” és a “Churchill” méretek állnak közel az hozzám. Olyan humidorokat kezdtem keresni, amibe kb 40-50 darab “Churchill” is kényelmesen elférhet. A páratartalom mérőnek (hygrometer) zárt állapotban is láthatónak kellett lennie, hogy ellenőrzéshez ne kelljen sokszor nyitogatni a humidort. Az üvegtetősek nagyon tetszettek, mert így bármikor láthattam dohányrudaimat. Az interneten keresgélve bukkantam a SmokeHouse oldalára, ahol találtam olyan humidort, amilyet szerettem volna. Telefonon érdeklődtem a kiszemelt áldozat méretei és elérhetősége felől. 2010. április 30-án, munka után elmentem az üzletükbe és megvettem a kicsikét kemény 16.200 magyar király valutáért. Úgy érzem jó vétel volt, mert máshol ennél kicsit kisebbet láttam 10.000 pénzzel drágábban.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Humidor váráslás szivarok tárolásához, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .