web analytics

Valamikor november-december környékén jött az isteni szikra, hogy PG (propylene glycol) oldatot kellene használni a párásítóim feltöltéséhez.

A PG oldat lényege nagy vonalakban, hogy segít (megfelelő arányban higítva) megfelelő páratartalmat bztosítani és mellékesen még gombaölő  hatása is van.

Egy jóbarátomnak köszönhetően sikerült is hozzájutnom 50%-os oldathoz, mert azt olvastam, hogy ilyen arányú higításra van szükség. Otthon a párásítók már úgyis “le voltak merülve” így még aznap este az összeset csak és kizárólag PG oldattal töltöttem fel. Kb. egy hétig tartották is a párát majd szép lassan elkezdett csökkenni a páratartalom a humidorokban egészen 64%-ig. Kivettem a párásítókat, hogy megnézzem mennyire “merültek le” és ekkor ért a meglepetés. A pársítók fel voltak töltve, de valami ragacsos trutymák volt a szélükön végigfolyva. Szerencsére a humidorba nem jutott ebből a trutyiból.

Gyorsan segítségül hívtam Google barátom és a nagy kutakodásban kiderült, hogy az 50%-os oldatot a szivacsos párásítókhoz KELL használni, a kristályoshoz 70%-os oldatra lenne szükség… Elkezdtem próbálkozni hátha ki lehet valahogy űzni a PG oldatot a párásítókból, de a majdnem egy hónapos tesztelgetéssel nem hozta meg a várt eredményeket. Fogtam magam és rendeltem két zacskónyi pótkristályt, amik egy héttel később meg is érkeztek. Szétszedtem a párásítókat, a “fetőzött” kristályokat kidobtam a szemétbe. Jó alaposan kiáztattam, kimostam a műanyag házakat és a szúnyoghálókat, majd felkristályosítottam őket. Ezután jött a kristályok “felhízlalása” és mehettek vissza a humidorokba.

Ekkor már nem volt kedvem kísérletezni a kristályokhoz ajánlott 70%-os PG oldattal, maradtam a sima mezei, gyógyszertárból származó desztillált víznél. A páratartalom azóta ismét visszatért a megfelelő szintre és a szivarok is köszönöik, jól vannak.

Az esetből levontam a tanulságo(ka)t:

  • Sose kísérletezzünk a teljes “készlettel”, mert nagyon megjárhatjuk!
  • Előbb alaposan olvassunk utánna a dolgoknak!
  • Legyen otthon tartalék kristály, mert bármi bármikor megtörténhet!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .